گرمایش القایی

درصنایع ریلی،پزشکی،نیروگاهی،کارخانه های فولاد و ذوب آهن،کارگاههای صنعتی...کاربرد دارند

«گرمایش القایی» (Induction Heating)

مزایای اصلی سیستم گرمایش القایی به ترتیب زیر است:

گرمایش سریع: فناوری گرمایش القایی(مرجع)، مستقیما هدف القا را گرم می‌کند. در نتیجه، تلفات گرمایی و زمان گرمایش کم می‌شود، زیرا در این سیستم‌ها توان بالا به کار می‌رود و اینرسی حرارتی وجود ندارد.

بازده: در طراحی‌های مدرنِ سیم‌پیچ و مبدل توان، بازده بالای ۹۰ درصد قابل حصول است.  وبا کاهش تلفات گرمایی به دلیل تمرکز بر گرم شدن ماده هدف می‌توان به دماهای بالا تر دست یافت .

گرمایش قابل کنترل: در روش گرمایش القایی، توان اعمال شده به سیستم و محل گرمایش قابل کنترل است.

فرآیند صنعتی بهبود یافته: به دلیل ثبات بالا و تکرارپذیری این فناوری، می‌توان تولید محصول و کیفیت آن را افزایش داد. به علاوه، این سیستم،‌ یک فرآیند غیرتماسی است. بنابراین، هدف القا به وسیله عنصر گرمایش یعنی سیم‌پیچ، تحت تاثیر قرار نمی‌گیرد. به عبارت دیگر، کیفیت این روش تضمین شده است.

تمیزی و امنیت:  در گرمایش القایی، هدف القا مستقیما گرم می‌شود. بنابراین، دمای محیط اطراف هدفِ القا، پایین‌تر است. به این صورت، از سوختن مواد در محیط اطراف دستگاه جلوگیری می‌شود. مثلا در اجاق‌هایی که از این روش برای گرم کردن غذا سود می برند و کاربرد خانگی دارند، غذای سررفته در اطراف دستگاه نمی‌سوزد. به علاوه، بر خلاف گرمایش‌هایی که از سوخت فسیلی استفاده می‌کنند، این گرمایش‌ها آلودگی زیست محیطی ندارند.

در این مقاله به بررسی فناوری گرمایش القایی و کاربردهای صنعتی،‌ پزشکی و خانگی آن می‌پردازیم. در پایان، چالش‌های این فناوری و آینده آن مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

 

مقدمه‌ای بر گرمایش القایی

این متد، روشی برای اتصال و سخت یا نرم کردن فلزات یا دیگر مواد رسانا است. و برای کاربردهای صنعتی، ترکیبی از سرعت، پایداری و کنترل را ارائه می‌کند و از سال ۱۹۲۰  در جریان جنگ جهانی دوم، به دلیل نیاز به یک فرآیند سریع و قابل اعتماد برای سخت کردن قسمت فلزی موتورها، مورد استفاده و در مسیر توسعه قرارگرفت.

در اغلب روش‌های گرمایش، یک مشعل مستقیما قطعه فلزی را داغ می‌کندکه روشی بسیار مخرب می باشد. اما با استفاده از گرمایش القایی، به دلیل جریان‌های الکتریکی گردابی داخل فلز، گرما به قطعه القا می‌شود. گرمایش القایی به مشخصات خاص انرژی در فرکانس رادیویی(مرجع) بستگی دارد. فرکانس رادیویی قسمتی از طیف الکترومغناطیسی است که از نظر فرکانسی پایین‌تر از امواج فروسرخ و مایکروویو قرار دارد.

طیف الکترومغناطیسی

از آنجا که گرما توسط امواج الکترومغناطیسی منتقل می‌شود، جسم مورد نظر، تماس مستقیمی با منبع گرما ندارد. سلف یا القاگر نیز در این حالت گرم نمی‌شود. همچنین آلودگی‌ در جسم ایجاد نمی‌شودوبا تنظیمات مناسب فرآیند قابل کنترل و تکرار شدنی است.

اساس عملکرد گرمایش القایی

برای درک اساس عملکرد ، دانش مناسبی از الکتریسیته کافی است. هنگامی که یک جریان الکتریکی متناوب به سیم‌پیچ اولیه یک ترانسفورماتور اعمال شود، یک میدان مغناطیسی متغیر با زمان تولید می‌شود. بر اساس قانون فارادی، اگر سیم‌پیچ ثانویه ترانسفورماتور در میدان مغناطیسی قرار گیرد، یک جریان الکتریکی در آن القا می‌شود.

در یک سیستم ساده گرمایش القایی، منبع تغذیه RF، یک جریان متناوب به سلف یا القاگر (معمولا از جنس مس) ارسال می‌کند. ماده‌ای که می‌خواهیم دمای آن را افزایش دهیم معمولا داخل این سیم‌پیچ قرار داده می‌شود. سلف یا القاگر، مانند سیم‌پیچ اولیه یک ترانسفورماتور عمل می‌کند و ماده هدف مانند سیم‌پیچ ثانویه ترانسفورماتور خواهد بود، با این تفاوت که اتصال کوتاه شده است. هنگامی که یک قطعه فلزی داخل القاگر قرار گیرد، جریان‌های گردابی در حال چرخش در قطعه القا می‌شود.

همانگونه که در شکل زیر نشان داده شده است، جریان‌های گردابی با میدان مغناطیسی ایجاد کننده خود مخالفت می‌کنند. این جریان‌ها از مقاومت الکتریکی فلز عبور می‌کنند و به این ترتیب، بدون آنکه قطعه فلزی با القاگر تماس داشته باشد، گرمایی متمرکز و دقیق داخل قطعه ایجاد می‌شود. این گرمایش، هم در قطعات مغناطیسی و هم در قطعات غیرمغناطیسی روی می‌دهد. به این پدیده «اثر ژول» (Joule Effect) می‌گویند.

 

تاثیر جریان در گرمایش القایی

فرآیند گرمایش القایی

پدیده دیگری که می‌تواند در قطعات مغناطیسی ایجاد گرما کند، تلفات هیسترزیس است. هنگام عبور قطعات مغناطیسی از القاگر،‌ در داخل قطعه مغناطیسی اصطکاک به وجود می‌آید. مواد مغناطیسی به طور طبیعی در برابر تغییرات سریع میدان مغناطیسیِ القاگر از خود مقاومت الکتریکی نشان می‌دهند. این مقاومت الکتریکی، یک اصطکاک داخلی ایجاد می‌کند که به گرما تبدیل می‌شود.

بنابراین، در فرآیند گرمایش ماده، هیچ اتصالی بین القاگر و قطعه وجود ندارد. همچنین هیچ گاز قابل اشتعالی نیز تولید نمی‌شود. ماده را می‌توان در محیطی عایق از منبع تغذیه، حرارت داد. از این فرآیند گرمایش می‌توان در شرایط محیطی مختلف مثل داخل آب، جوّ گازی، پوشانده شده با مواد عایق یا حتی در خلا نیز استفاده کرد.

عوامل مهم در طراحی گرمایش القایی

بازده سیستم گرمایش القایی برای یک کاربرد خاص به عوامل مختلفی از جمله مشخصات ماده، طراحی القاگر، ظرفیت منبع تغذیه یا مقدار تغییرات دمایی مورد نیاز بر حسب کاربرد بستگی دارد.پس بسیار مهم است که سیستم هدف مشخص و طراحی در غالب و در راستای آن صورت پذیرد.

مشخصات ماده هدف

این تکنولوژی تنها برای رساناهایی مانند فلزات (مثل مس، طلا، آلومینیوم و مانند آن‌ها) عملی است. برای حرارت دادن به مواد پلاستیکی یا دیگر مواد غیر رسانا،‌ ابتدا باید یک ماده رسانا را گرم کرد. سپس این گرما باید به مواد پلاستیکی انتقال یابد.

 

مغناطیسی یا غیر مغناطیسی

گرمایش مواد مغناطیسی ساده‌تر است. در مواد مغناطیسی، علاوه بر گرمای القا شده به واسطه جریان‌های گردابی، تلفات هیسترزیس نیز تولیدکننده گرما است. این اثر در دمای بالاتر از نقطه کوری رخ نمی‌دهد. دمای کوری دمایی است که در آن مواد مغناطیسی خاصیت مغناطیسی خود را از دست می‌دهند.مقاومت نسبی مواد مغناطیسی بر حسب ضریب نفوذپذیری یا تراوایی، از عدد ۱۰۰ تا ۵۰۰ محاسبه می‌شود. در حالی که نفوذپذیری مواد غیر مغناطیسی، برابر یک است، در مواد مغناطیسی این عدد می‌تواند به ۵۰۰ هم برسد.

ضخیم یا نازک بودن ماده هدف

در رساناها، حدود ٪۸۵ گرمایش در نتیجه اثر پوستی ماده است. هرچه از سطح ماده دورتر شویم، شدت گرمایش کم می‌شود. پس می‌توان گفت قطعات کوچک یا نازک عموما سریعتر از قطعات بزرگ و ضخیم گرم می‌شوند.

تحقیقات نشان داده است که بین فرکانس جریان متناوب و عمق نفوذ گرمایش رابطه وجود دارد. بدین صورت که هرچه فرکانس بیشتر باشد، عمق نفوذ گرمایش کمتر است. فرکانس‌های بین ۱۰۰ تا ۴۰۰ کیلوهرتز، انرژی گرمایی بیشتری تولید می‌کنند. برای آنکه در عمق ماده به صورت موثر، گرمایش داشته باشیم، لازم است چرخه گرمایش، زمان بیشتر اما فرکانس کمتر بین ۵ تا ۳۰ کیلوهرتز داشته باشد.

مقاومت

اگر از یک فرآیند گرمایش القاییِ یکسان برای گرم کردن دو قطعه فولاد و مس با اندازه‌های یکسان استفاده کنیم، نتایج کاملا متفاوت خواهد بود. زیرا فولاد مثل کربن و قلع و تنگستن، مقاومت الکتریکی بالایی دارد. این فلزات در برابر عبور جریان به شدت مقاومت می‌کنند. بنابراین گرما به سرعت زیاد می‌شود.فلزهایی با مقاومت کم مثل مس، برنج و آلومینیوم به مدت زمان بیشتری برای گرم شدن نیاز دارند. مقاومت با افزایش دما زیاد می‌شود. پس یک قطعه فولادی داغ نسبت به یک قطعه سرد، در شرایط گرمایش القایی بیشتر گرم می‌شود.

 

طراحی سیم‌پیچ القاگر گرمایش القایی

همانطور که می‌دانیم، عنصر گرمایش دراین سیستم‌ها، سیم‌پیچ است. جریان متناوب داخل سیم‌پیچ، یک میدان مغناطیسی متغیر با زمان ایجاد می‌کند. این میدان متغیر با زمان، دلیل پدیده گرمایش القایی است. بنابراین طراحی سیم‌پیچ در سیستم‌های گرمایش القایی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.طراحی درست سیم‌پیچ، به توزیع گرمای مناسب در ماده هدف منجر می‌شود. همچنین بازده منبع تغذیه گرمایش القایی به این طراحی وابسته است. در این طراحی، باید شکل هدف القا نیز در نظر گرفته شود.

ظرفیت منبع تغذیه

اندازه منبع تغذیه مورد نیاز برای گرمایش یک قطعه خاص، به راحتی قابل محاسبه است. با توجه به طراحی، ابتدا باید میزان انرژی انتقالی به ماده هدف تعیین شود. این انرژی، به جرم ماده ، ظرفیت گرمایی ویژه ماده و افزایش دمای مورد نیاز وابسته است. گرمای تلف شده به دلیل هدایت، انتقال گرما و تشعشع حرارتی نیز باید در نظر گرفته شود.

مقدار تغییر دمای مورد نیاز

در نهایت، بازده گرمایش القایی برای یک کاربرد خاص، به مقدار تغییر دمای مورد نیاز وابسته است. به عنوان یک قاعده سرانگشتی می‌توان گفت که برای رسیدن به تغییرات دمایی بزرگتر، به منبع تغذیه بزرگتری نیاز داریم.

کاربردهای صنعتی گرمایش القایی

کاربردهای صنعتی گرمایش القایی در سال ۱۹۰۰ با ذوب فلزات آغاز شد. سپس به صنایع خودرو و هوایی تعمیم یافت. در حال حاضر، کاربردهای این روش، به این صنایع محدود نمی‌شود.ترمیم سطحی، عایق‌بندی، ذوب، پیش گرمایش و پس گرمایش، اتصال دو قطعه فلزی، جوشکاری و حرارت دادن و سپس سرد کردن فلز از دیگر کاربردهای صنعتی این سیستم است استفاده از گرمایش القایی، سرعت، دقت و بازده فرآیند را بهبود می‌دهد. این‌ها، موارد کلیدی در فرآیندهای صنعتی هستند.

کاربردهای خانگی گرمایش القایی

اجاق‌های گرمایش القایی از این سیستم برای بهبود زمان گرمایش و بازده استفاده می‌کنند. در این روش، سطوح گرم نمی‌شوند. بنابراین اگر دست خود را بالای این اجاق قرار دهید، احساس گرم بودن به شما منتقل نمی‌شود. که باعث تمیزی و امنیت بیشتر خواهد شد.

 

یک اجاق خانگی با تکنولوژی گرمایش القایی

کاربردهای پزشکی گرمایش القایی

امروزه،یکی از حوزه های پرکاربرد برای فناوری گرمایش القایی مربوط به کاربردهای پزشکی آن است. در ابتدا از این فناوری، به دلیل سرعت و تمیزی آن برای ساخت و استریل کردن وسایل جراحی استفاده می‌شد. ولی در سال‌های اخیر، از این روش در «جراحی‌های کم تهاجمی» (Minimally Invasive Therapies) نیز استفاده شده است. گرما درمانی، یک روش درمان سرطان است که در آن، تومور مورد نظر، تحت دمای بالای ۵۰ درجه سانتی‌گراد قرار می‌گیرد. این روش درمان محلی، بافت سرطانی را از بین می برد و آسیب به سلول‌های سالمِ مجاور را به حداقل می‌رساند.

همچنین کنترل توان با دقت بیشتری در این روش صورت می‌گیرد.برای آنکه توان به دقت به تومور منتقل شود، معمولا یک ماده فرومغناطیسی در ناحیه درمان قرار می دهند. روش‌های درمانی مدرن در حال تحقیق روی استفاده از سیالات با نانوذره‌های فرومغناطیس هستند. در این روش، توزیع گرما به دقت صورت می‌گیرد.

 

چالش‌های پیش رو گرمایش القایی

اگرچه سیستم‌های گرمایش القایی به تکامل نسبی رسیده‌اند، اما مشکلاتی بر سر راه ارتقای عملکرد آنها وجود دارد. تحقیقات روی این فناوری در آینده‌ای نه چندان دور به سمت حوزه‌های زیر خواهد رفت:

سیستم‌هایی با بازده بالاتر: تکامل فناوری نیمه‌هادی، منجر به طراحی سیستم‌هایی با بازده بالاتر می‌شود. این سیستم‌ها نه تنها بازده بالاتری دارند، بلکه قابلیت اطمینان و کارایی آنها نیز بالاتر است.

سیستم‌هایی با چند سیم‌پیچ: این سیستم‌ها انعطاف و کارایی بالاتر و توزیع گرمای بهتری دارند و برای کاربردهای صنعتی و خانگی که انعطاف و دقت بالاتری طلب می‌کنند، ضروری به نظر می‌رسند. سیستم‌های گرمایش القایی، به مبدل‌های توان با چند خروجی، تکنیک‌های کنترل پیشرفته و طراحی خاص القاگر با توجه به اثرات تزویج نیاز دارند.

سیستم‌های کنترل پیشرفته: سیستم‌های گرمایش القایی به الگوریتم دقیقی برای تطبیق مبدل توان و اهداف متفاوت القا دارند.

کاربردهای خاص: هرچند پارامترهای فرآیند به خوبی در کاربردهای صنعتی و خانگی شناخته شده‌اند، اما همچنان مواردی وجود دارد که به تحقیقات بیشتر و بهینه‌سازی نیاز دارند. از این کاربردهای خاص، می‌توان به این موارد اشاره کرد: مواد با مقاومت کم، گرمایش دقیق بافت‌های زیستی برای کاربردهای پزشکی و طراحی سریعتر سیستم‌های گرمایش القایی برای اهداف القای با اشکال متفاوت.

دیدگاهتان را بنویسید
فیلدهای نمایش داده شده را انتخاب کنید. دیگران پنهان خواهند شد. برای تنظیم مجدد ترتیب، بکشید و رها کنید.
  • تصویر
  • شناسه
  • امتیازدهی
  • قیمت
  • موجودی
  • موجود
  • افزودن به سبد
  • شرح
  • محتوا
  • وزن
  • ابعاد
  • توضیحات اضافی
  • ویژگی ها
  • ویژگی های سفارشی
  • فیلدهای سفارشی
Click outside to hide the compare bar
مقایسه
لیست علاقه مندی ها 0
سبد خرید بستن